Het begeren negeren?

Het is een werkwoord. Begeren: Ik begeer, jij begeert, wij zullen allen begeren.

Ik heb zojuist een documentaire bekeken waarin het begeren als een plaag werd neergezet. Het zet mij aan het denken want ik ben er zakelijk en privé behoorlijk druk mee. Marketing & Communicatie, mijn vakgebied; zó met je doelgroep communiceren dat ze ‘begerig’ worden en naar de (online) winkel rennen om jouw producten te kopen of diensten af te nemen. Dat klinkt makkelijker dan dat het is.

Ook in ons dagelijks leven kan begeren een belangrijke rol spelen. Ga maar eens in een druk café staan, daar vliegen de begeertes in het rond. Of denk eens aan Brad Pitt, Javier Bardem (die is toch leuk), Penelope Cruz en Monica Bellucci. Daar gaat menig hart sneller van kloppen. Of kijken naar de TV zender 24 Kitchen, vol verlangen kijken we naar het rijkelijk versierde cupcakeje van Rudolph van Veen, de ogen zo op het zoete meesterwerkje gericht dat je die vreselijke man maar voor lief neemt.

Er zijn natuurlijk veel meer mensen die van begeren een beroep hebben gemaakt. Productontwikkelaars maken spullen die ons naar meer laten snakken. Steve Jobs was een ster in lust opwekken, Apple heeft immers geen dure commercials meer nodig. Dan heb je het laten begeren goed onder de knie, zegt men in Marketingland.

Begeren. Ik vind het een prachtig woord. Ook in het Engels klinkt het fantastisch. Desire. De Fransen zeggen convoiter en ook de Italianen kunnen het prachtig zeggen, bramare. Maar wat is het eigenlijk precies? Het woordenboek windt er geen doekjes om; belust zijn, streven naar, verlangen, wensen. 

Toch zit er ook een negatief zweempje aan. Belust zijn, klinkt niet erg positief. Mensen die belust zijn op…. zitten regelmatig in de gevangenis (behalve Dexter.) Begeren is een emotie, het brengt wat teweeg. Binnen een aantal religies is begeren (of iets begeren wat niet van jou is), zelfs een zonde. Begeren moet je dus negeren (?) Dat is moeilijk in onze samenleving. Groot respect voor de begeren negerende mens.

Streven naar klinkt dan weer positief. Streven naar maatje zesendertig geeft mij soms een negatief gevoel, maar dat is een ander verhaal. Streven naar vrede. Prachtig. Streven naar een baan bij een geweldig bedrijf, streven naar het mooiste schilderij of een fantastische ruzieloze relatie. Allemaal dingen waar je een goed gevoel van krijgt.

Verlangen, ook een prachtig woord. Vandaag verlang ik naar de zon, want dit miezerige weer geeft me een mistroostig gevoel. Onverwacht een smsje krijgen van je Lief met, ik verlang naar je, kan je gelukkig maken. Het verlangen naar iemand of gewoon verlangen naar verlangen, daar zijn prachtige liedjes over geschreven. Verlangen naar een eeuwige jeugd waarin je eruit blijft zien als Sofia Loren en we de dingen kunnen blijven doen alsof we altijd dertig zijn. Er draait een gigantische industrie op deze begeerte.

Wensen is hopen. De wens om de ware tegen te komen, de wens dat men gelukkig en gezond blijft of wordt. Veel mensen hebben de wens om eindelijk een keer die twaalf en een half miljoen euro van de Staatsloterij te winnen. Als ik niet kan slapen, fantaseer ik over die twaalf en een half miljoen. Dan geef ik de één een auto en de ander krijgt van mij eindelijk zijn lang begeerde bootje. Tegen de tijd dat ik zelf aan de beurt ben slaap ik al. Heerlijk. Waarom moeten we dan toch het begeren negeren? 

Na het zien van de documentaire werd ik onrustig. Het is mijn vak om consumenten te laten begeren en mijn drie afstudeerprojecten van de Kunstacademie gingen over begeerte. Het gaat verder dan een fascinatie. Het zit in mij. Als het mijn vak is en mijn persoonlijke fascinatie, dan kan het toch niet alleen maar fout zijn? 

Ik heb daarom besloten te blijven begeren, verlangen, wensen, hopen en streven. Op mijn manier, zonder daar anderen mee te kwetsen. Met een zweempje humor, beschouwend. Vandaag is mijn grootste begeerte de zon en een rookworst van de HEMA. Maar er zijn ook dagen dat ik wel tien dingen tegelijk begeer. Drie maanden geleden begeerde ik de sapjes van Jason Vale, de Juicemaster. Ik heb zelfs een dure sapcentrifuge gekocht en de boeken en appjes aangeschaft. Vandaag kan ik meneer Jason wel achter het behang plakken, waardoor die rookworst maar door mijn hoofd spookt.

Begeren kan dus behoorlijk onstabiel zijn en de begerende mens moeilijk te pakken. Daarom zijn er zoveel marketeers op de wereld, voor te weinig sterke merken. Wat je vandaag begeert is morgen misschien verkeerd.

Ik ga mijn verlanglijstje voor Sinterklaas maar eens even ‘updaten.’

 

 

 

 

 

Please sharePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

2 reacties op “Het begeren negeren?

  1. Fantastisch wijf! Wat ik lees is zo herkenbaar en, voor mij, niet in woorden uit te drukken. Dat doe jij dan gelukkig! You go girl, ik kijk nu al weer uit naar de volgende. x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *