Vrouwen aan de Top

cover

Bedrijven hebben nog steeds te weinig vrouwen aan de top, blijkt uit een grote steekproef waarvan de resultaten afgelopen week bekend zijn gemaakt. Minister Bussemaker is “zwaar ontevreden”.

Ruim driekwart van de Raden van Bestuur en bijna tweederde van de Raad van Commissarissen heeft geen enkele vrouw. Dat betekent dat er in Nederland nog geen 10% van de bedrijven een vrouw op een toppositie heeft. Ook in de lagen eronder is het belabberd gesteld; gemiddeld zijn er 11,9% vrouwelijke directieleden en ook binnen de management teams loopt het niet over van (de full time werkende) vrouwen;

Want, Lieve Jet, dat wordt er verwacht van een vrouw op een toppositie; full time werken!

Vrouwen krijgen echter kinderen en een full time werkende moeder is in Nederland nog steeds een rariteit. Nederland wordt dan ook Kampioen Deeltijdwerk genoemd omdat driekwart van de werkende vrouwen deeltijd werkt. In Zweden kunnen bedrijven worden opgeheven als ze niet aan de emancipatiedoelstellingen voldoen en wordt er enorm geïnvesteerd in werkende moeders. In onze samenleving heerst het idee dat de moeder de aangewezen persoon is om voor haar kinderen te zorgen. Dit in tegenstelling tot bijna alle Scandinavische landen, waar het geaccepteerd is dat kinderen van jongs af aan naar de crèche/opvang gaan. Volgens Nederlanders is het prima dat de vrouw werkt, maar mag een carrière niet ten koste gaan van de kinderen. Vrouwen in Nederland werken gemiddeld 26u per week en goedkeurende reacties blijven uit als je afwijkt van de norm. Op feestjes kijken (veelal) vrouwen vreemd op als ik vertel dat ik een full time (plus) werkende moeder ben;

 • Ach wat zielig, gaat hij dan naar de buitenschoolse opvang?
 • Wie wacht er dan op hem als hij uit school komt?
 • Was jouw zoon een ongelukje?
 • Een au pair? Dan heb je toch geen idee wat je in huis haalt?
 • Sommige mensen hadden beter geen kinderen kunnen nemen (heus gezegd!)
 • Vrouwen die full time werken zijn enge carrièretijgers. 
 • Ach, dan heb jij zo’n arm sleutelkind.
 • Een goede moeder werkt niet te veel
 • …en tot slot mevrouw C die tegen me zei.: Wat een egoïst ben jij, je kunt niet alles hebben. 

Het idiote is, dat al deze kwetsende dingen NOOIT tegen een full time werkende vader worden gezegd.

Daarom wil ik het voor nu en altijd gezegd hebben lieve mensen: Ik ben een full time werkende alleenstaande moeder en ik heb nooit de keus gehad om part time te gaan werken omdat er simpelweg brood op de plank moet komen. Ik heb immers geen full time werkende vader aan mijn zijde. En daarbij heb ik niet acht jaar lang, tot in de nachtelijke uurtjes gestudeerd en later me kapot gewerkt om genoegen te nemen met een baan die ver onder mijn kunnen ligt. Ben ik dan een egoïst? In de ogen van conservatief denkend Nederland wel ja. Als ik heel eerlijk ben heb ik me wel degelijk schuldig gevoeld omdat ik er ook graag vaker voor Z had willen zijn. Vooral de afgelopen periode is confronterend voor me geweest omdat het soms gewoonweg allemaal teveel kan zijn.

Ik wil absoluut niet klagen en ik weet ook wel dat er al ongelooflijk veel geschreven is en wordt over dit onderwerp, maar ik voel nog steeds de idiote drang om mezelf te verdedigen. Mijn zoon is inmiddels 13 jaar oud en ik ben dagelijks bezig met alles goed en liefdevol te organiseren. En beste C, ik ben ervan overtuigd dat het geen kwestie van alles willen hebben is. Het gaat om meer dan dat. Ik ben echt een leukere moeder als ik dingen doe die bij me passen en waar ik me goed bij voel. Plus ik wil mijn zoon het voorbeeld geven dat je met hard werken veel kan bereiken in je leven.

Waarom zou alleen zijn vader hem die les kunnen geven?

Dus…mevrouw de Minister: Ik denk dat u veel zaken rondom alleenstaande (die zijn er immers ook steeds meer) werkende moeders anders moet gaan organiseren in Nederland. Met wetsvoorstellen die het makkelijker maken voor full time werkende moeders i.p.v. dat u bedrijven gaat dwingen vrouwen aan te nemen, die het vervolgens (emotioneel en rationeel) niet georganiseerd krijgen. We hebben nog steeds een conservatieve arbeidsmarkt waarin veel werkgevers nog steeds wantrouwend zijn over thuiswerken en een moederende topmanager. Dat vraagt om een cultuursverandering die meer nodig heeft dan roepen dat u teleurgesteld bent.

Zolang er tijdens een vergadering met het (compleet mannelijke) management team nog steeds aan mij gevraagd wordt of ik nog koffie ga halen, is er ongelooflijk veel werk aan de winkel!

 

 

Please sharePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

6 reacties op “Vrouwen aan de Top

 1. Als fulltime werkende moeder (met een man aan mijn zij waardoor het allemaal wat makkelijker is) kan ik alleen maar zeggen:
  Respect Sandra! Je hebt een fantastische zoon. Je hebt hem geleerd door te zetten, te relativeren, zelfstandig te zijn en zijn eigen weg te kiezen.

  Nu Jet er nog van bewust maken dat meer vrouwen aan de top alleen bereikt kan worden door een volledige mentaliteitsverandering van Nederland. Betere opvang – thuiswerkmogelijkheden – gelijke salarissen etc.

 2. Lieve Sandra,

  Het ergste is dat ík dit geschreven had kunnen hebben en dan veertig jaar geleden en dat er nog niet veel veranderd is. Niet dat ik toen full-time werkte, maar dat ik überhaupt werkte en dat ik tussendoor studeerde. Ik was natuurlijk van de generatie vrouwen die zouden trouwen, dus niet hoefden te studeren. Dat moet/wil je dus later inhalen. dat werd dus werken, moeder zijn én studeren. En altijd dat commentaar en je schuldig voelen. Ga gewoon door en laat de mensen maar kletsen.

 3. Ik lees deze nu pas Sandra maar hoe herkenbaar. Ik heb wel een partner maar ook die werkt fulltime.
  Reacties idem aan degene die jij beschrijft. Het enige goedkeurende knikje wat ik krijg is dat “vader” in ploegen werkt en dus wel vaak door de week thuis zal zijn (de negatievelingen houden zichzelf best graag voor de gek).
  Het Noorse gedeelte van mijn familie lacht om de Nederlandse bekrompenheid. Wie heeft bij jullie bedacht dat kinderopvang of au-pair slecht zijn voor jullie kinderen?
  Uit welk onderzoek blijkt dat?

  Nergens uit ….. het zit in de bekrompen geest.

  Het zit niet alleen bij de bedrijven en zit in de maatschappij. En tot dat veranderd is zijn wij de rariteit in moederland. Prima voor mij want deze rariteit heeft toevallig 2 hele leuke, zelfstandige meiden!

  Mooi geschreven weer San.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *