Kernkwadranten

Dit is voor iedereen leuk om over na te denken. Stel je voor; je opent een winkel waar enkel en alleen producten of services van het merk JOU verkocht worden. Wat zou er dan allemaal in de etalage staan? Of anders…wat zijn eigenlijk jouw talenten 

Ik zit in de cursus ‘Kernkwadranten’. De ietwat stijve mevrouw met de grote bril, waarvan ze hele grote ogen krijgt, kijkt mij ineens indringend aan;  Wat ook interessant is om te weten; wat zijn nu jouw allergieën? Zijn er bepaalde mensen of gedragingen waar je een allergische reactie van krijgt?  Ik kijk haar aan en bedenk me dat zij er zeer zeker één van is. Ze gaat enthousiast verder; Er schieten nu vast en zeker enkele personen door je hoofd. Waarom irriteren deze mensen of gedragingen je? Daar kunnen we vandaag mee aan de slag. 

Ik kan heel goed  aanwijzen waar mijn eigen tekortkomingen zitten. Dat is godzijdank een talent; zelfkennis. Wat staat daar nu als allergie tegenover? Mensen die een totaal verkeerd beeld van zichzelf hebben. Zichzelf overschatten of eigenlijk erger, zichzelf onderschatten. En precies door die laatste groep mensen word ik geïntrigeerd. Mensen die verborgen kwaliteiten hebben waarvan ze zelf geen idee hebben. Dat wil ik er met grof geweld uittrekken! Dat maakt mij vervolgens een sterke leidinggevende en zo zijn we terug bij de etalage van mijn winkel. Nou dat ging soepel.

De mevrouw gaat nu echt los. Ze springt enthousiast op als ik mijn eerste Kernkwadrant kan rondmaken, rukt mijn blaadje uit mijn hand en zwaait er triomfantelijk mee door de lucht. Mijn mede cursisten kijken verschrikt op. Dat had je niet verwacht toen je deze hooggehakte dame vanmorgen binnen zag komen toch? Dat zij naar verborgen kwaliteiten in een ander zoekt? Ik kijk voorzichtig de ruimte in. Zie mensen meewarig staren of hun blik naar mijn schoenen verplaatsen. Heb ik mijn benen vanmorgen eigenlijk wel geschoren? 

Wie wil hier iets over zeggen? Ik hoop niemand, vind het stiekem helemaal niets dat ik ineens het middelpunt van de Kernkwadranten cursus ben geworden. Een dikke man van achter in de vijftig steekt zijn hand op. Blij dat er iemand reageert, spurt de mevrouw zijn kant op. Ga eens even staan Theo, roept ze blij. Theo staat moeizaam op. Ook duidelijk niet blij dat hij de aandacht naar zichzelf heeft verplaatst. Ik vind dat ook het leukste van leidinggeven, mompelt hij zachtjes.

Ik irriteer me aan Theo, geen idee waarom maar hij zit duidelijk in mijn allergie. Dit is Theo en hij geeft leiding aan een internationaal team van 68 mensen, vertelt onze mevrouw. Ik kijk verbaasd op, kan moeilijk geloven dat Theo een leidinggevende is. Hij was me al opgevallen bij binnenkomst, stond onzeker naast de koffie- en theetafel en pakte als laatste een kopje koffie. Hij leek mij meer iemand van de technische dienst, die dan in een fout pak jouw computer komt fixen als je er een kop thee overheen hebt gegooid.

Oordelen: Dat is dus een tekortkoming van mij, oftewel in Kernkwadrantenland jouw valkuil. Wat staat daar dan weer tegenover? Mijn uitdaging! Ik begin er lol in te krijgen.

De mevrouw vraagt of we in koppels 3 nieuwe kwadranten in kunnen vullen. Theo komt enthousiast mijn kant op gelopen. Ik ben zijn soulmate geworden. Ik kijk naar mijn zojuist ingevulde valkuil en besluit het eerlijk aan hem op te biechten. Hij kijkt me geamuseerd aan; ik dacht dat jij een arrogante bitch was die helemaal niet geïnteresseerd was in de kwaliteiten van een ander. Há, weer een overeenkomst. Theo oordeelt ook! Hij vindt het echter geen tekortkoming maar een radar en schrijft het enthousiast bij zijn kwaliteiten. Ik kijk hem verbaasd aan; oordelen is toch helemaal geen kwaliteit Theo? Wel als je het opschrijft als beschouwen, zegt hij trots. Ik geef het op. Theo moet zijn eigen kwadrant invullen en ik moet niet in mijn valkuil stappen door daarover te oordelen. Pff wat ingewikkeld allemaal.

Als ik thuiskom bekijk ik mijn relaties, geloof dat ik heel wat allergieën en valkuilen heb als het op mannen aankomt. Liefdes die lang als een een uitdaging hebben gevoeld zijn nu een allergie geworden. Wat staat daar in hemelsnaam dan als talent tegenover? Ik schrijf me in voor de vervolgcursus.

 

 

Please sharePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

5 reacties op “Kernkwadranten

  1. Bruure, wat ben je goed! Ik heb geen tel de aandacht verloren, je schrijft te gek. Laten we volgende week, of vrijdagavond, vier kwadranten in de rondte drinken. Echt met pen en papier erbij. x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *