Help, ik ben een Klusser!

Foto op 15-10-15 om 15.44 #2

Als we nou eens net dat kleine dingetje zouden veranderen, dan zou alles veeeeeel …

Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik vind dat er iets te klussen valt. Nu woon ik in een meer dan 100 jaar oude boerderij, dus heel vreemd is dat niet. Maar ik krijg die klusdrang helaas ook bij vele andere zaken: Marketingvisies, mannen, kleding van anderen, relaties, toekomstvisies van mezelf of anderen, websites, interieurs, gedrag van huisdieren, gedrag van kindertjes, eigenlijk algemeen gedrag van wie dan ook, teksten, schilderijen, tuinen…ga zo maar door.

Ik krijg een enorme drang om eraan te gaan klussen.

En dat is soms vreselijk vermoeiend. Voor mij, maar zeker ook voor anderen. Dat weet ik heus wel. Gelukkig gebeurt het grotendeels in mijn hoofd. Ik dring mezelf niet op, tenminste niet altijd. Ik doe regelmatig mijn uiterste best om mijn grote mond te houden. Want helaas zien de meeste mensen mijn klusdrang als ongezouten kritiek, terwijl ik de dingen alleen maar beter, mooier, dieper, kleurijker, vrolijker, fijner of gewoon interessanter wil maken. Of het nu om een huis, vriendin, collega, relatie, interieur, werksfeer of eigenwaarde van iemand gaat; ik denk dat het net ietsje anders kan. Het is vaak maar een piepklein klusje. Heus, het gaat echt niet altijd om mega projecten.

Vriendinnen kunnen mij soms lacherig de Project Manager noemen omdat ik in het verleden soms ook mijn relaties als een als een doe-het-zelf-klusje aanpakte. Vaak met een mooi resultaat (al zeg ik het zelf), helaas kon ik er weinig van profiteren, omdat De Man in kwestie tijdens het klussen al de benen had genomen. Daar ben ik dus wijselijk mee gestopt. Alhoewel, soms wil ik nog weleens aan de appearance van De Man klussen; net een mooier jasje, schoentje of shirtje doet wonderen.

De klusdrang aan zoonlief wordt ook beduidend minder. Z krijgt immers een eigen mening (heel stom dat dit traject al vrij vroeg in gang wordt gezet), dus die neemt niet zomaar meer alles aan. Zeker niet meer als het om zijn haardracht of kleding gaat, terwijl ik daar juist een kneiter goede kijk op heb! Kortom, ik vind, dat ik als doe-het-zelver danig word onderschat. Ik vind eigenlijk dat ik geen amateur meer ben.

Ik ben een professionele Klusser.

En het wordt tijd dat ik me als zodanig ga profileren. In mijn werk word ik betaald om merken, met de daarbij behorende communicatie, websites, winkels, personeel, imago etc, grondig aan te pakken, dat kun je geen klussen meer noemen. Ik ben dus eigenlijk van de (bijna arrogante) mening dat ik in de privé-sferen ook geen amateur klusser meer ben. Dus, wil jij een piepklein veranderingetje in het leven, een ietsie pietsie meer naar links of naar rechts. Of een misschien wel rigoureuze ommezwaai op wat voor gebied dan ook: schroom niet, ik doe het graag.

Natuurlijk ben ik me er ook pijnlijk van bewust dat er aan mezelf ook een boel te klussen valt. Denk daarbij aan;

  • Minder eetlustig en bij tijd en wijlen ook minder vechtlustig.
  • Minder bot, meer geduld.
  • Verbeteren van de conditie, mijn kookkunsten aanscherpen (dat gaat niet goed samen).
  • Meer lachen, minder mopperen.
  • Vakliteratuur lezen, eigenlijk sowieso meer lezen.
  • Online ontwikkelingen bijhouden en daarbij mijn technische vaardigheden aanscherpen.
  • Het wereldnieuws goed bijhouden.
  • (huishoudelijke) Structuur aanbrengen.
  • Mijn schilderkunsten professionaliseren door vaker musea te bezoeken en eens echt te weten waar ik naar kijk.
  • Minder met mezelf bezig zijn, meer aandacht voor de mensen om mij heen.

Ik heb dus eigenlijk helemaal geen tijd om nog aan anderen te klussen, zou je zeggen.

Daar hebben we een punt. Maar na lang nadenken heb ik de vreselijk moeilijke keus gemaakt om mijn laatste punt op mijn klus-lijst als eerste aan te pakken:

Minder met mezelf bezig zijn…

Dus ik heb de tijd.                                                                                                                   Echt waar, als ik er mijn schouders onder zet, wordt alles net klein beetje beter, mooier, dieper, kleurijker, vrolijker, fijner of gewoon interessanter. En het kost je niets, misschien een klein beetje incasseringsvermogen. Maar ook daar kun je weer wat van leren…toch?

 

 

Please sharePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

4 reacties op “Help, ik ben een Klusser!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *